Bedrijfsschade: voorkomen is beter dan herstellen

Niemand wil schade. Liever voorkom je het, dan dat je moet herstellen. Iedere ondernemer denkt daar net zo over. Continuïteit van het bedrijf is immers het allerbelangrijkste.

Daarom tref je als goed ondernemer de juiste maatregelen om bedrijfsschade te voorkomen. Is er onverhoopt toch schade? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer verder.

Tip 1: Zet voorraden niet op de grond, maar plaats ze minimaal 10 cm boven de vloer op pallets of in stellingen om vocht- en waterschade te voorkomen.


Tip 2: Zorg voor goed onderhoud van het waterafvoer van het dak en rondom het bedrijfspand. Zo voorkomt u wateroverlast, zoals lekkage door regenwater dat op het dak blijft staan, of een overstromende riolering bij heftige regenval.


Tip 3: Laat uw elektrische installatie uitsluitend installeren en onderhouden door een erkend bedrijf. Ga bij uw adviseur na hoe vaak deze keuring nodig is.
 

Tip 4: Accepteer nooit dat beveiligingen op apparaten worden uitgeschakeld. Zorg dat na sluitingstijd apparatuur zoveel mogelijk spanningsloos is.
 

Tip 5: Maak een overzicht van alle bedrijfsmiddelen die u na een calamiteit nodig hebt zodat u deze snel kunt laten vervangen. Bewaar dit overzicht op een veilige plek op een andere locatie.


Tip 6: Zorg voor een overzicht van uw klantenbestand zodat u uw klanten na een calamiteit persoonlijk kunt inlichten over uw bedrijfsvoortzetting.

Tip 7: Zorg er voor dat er niet alleen (dagelijks/wekelijks) een back-up van de belangrijke computergegevens wordt gemaakt op locatie, maar ook op een externe locatie. En test regelmatig het terugzetten van gegevens vanaf de back-up.

Tip 8: Maak een helder rook beleid of stel een algemeen rookverbod in en rondom het bedrijfspand. Laat dat ook overal in het bedrijfsgebouw duidelijk zien met pictogrammen. Maak een veilige rookruimte met goede ventilatie en voorzien van metalen, zelfsluitende of met zand gevulde peukenverzamelaars die de peuken zelf doven. Of plaats een metalen afvalbak met metalen vlamdovende ring.

« Terug naar nieuwsoverzicht