Hypotheek oversluiten of rentemiddeling aanvragen?

Wilt u profiteren van een lagere rente maar loopt uw rentevast periode nog niet af? Wellicht heeft u al gekeken of oversluiten een optie voor u is. Een andere mogelijkheid is rentemiddeling.

Wilt u profiteren van een lagere rente maar loopt uw rentevast periode nog niet af?
Wellicht heeft u al gekeken of oversluiten een optie voor u is. Een andere mogelijkheid is rentemiddeling.
De boete voor het oversluiten wordt dan verdeeld over de nieuwe rentevast periode. U betaalt het bedrag niet in 1 keer zoals bij oversluiten maar het wordt verspreid over de komende jaren.
Rentemiddeling is een mogelijkheid om uw hypotheekrente en maandlasten te verlagen.
 
Wat is rentemiddeling precies?
Bij rentemiddeling wordt het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele rente berekend. U spreekt dus een nieuw rentetarief af en een nieuwe rentevast periode. Omdat u de vaste periode 'openbreekt', moet u wel een boete betalen. Dat wordt boeterente genoemd. Die betaalt u in de vorm van een renteopslag: er wordt een toeslag berekend bovenop het nieuwe rentetarief. De nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling is volledig fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek.
 
Maar is rentemiddeling ook interessant voor mij?
Heeft u een hoge hypotheekrente en een rentevast periode die nog een aantal jaar loopt? Wilt u niet binnenkort verhuizen? Dan is rentemiddeling wellicht een optie voor u.
 
Zowel rentemiddeling als oversluiten is financieel niet aantrekkelijk indien u ooit in het verleden een (bank)spaarhypotheek heeft afgesloten. Stel dat de hypotheekrente nog meer gaat dalen dan gaat u meer spaarpremie betalen om het uiteindelijke eindkapitaal te behalen. Dit is het gevolg van het feit dat de vergoeding over de spaarpremie gelijk is aan de hypotheekrente. Heeft u een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek dan is het zinvol om te onderzoeken of voor het aflossingsvrije deel wel een goede optie is. Loopt uw rentevast periode binnenkort af? Dan is het verstandig om even het nieuwe rentevoorstel van uw bank af te wachten, u kunt dan namelijk boetevrij overstappen. Neem contact met ons op zodra u dit voorstel heeft ontvangen.
 
Wat zijn de voor- en nadelen van rentemiddeling?
Uw maandlasten gaan direct omlaag.
U kunt deels profiteren van de actuele lage hypotheekrente.
U zet een rente voor een langere termijn vast, u heeft zekerheid over uw maandlasten voor de gekozen periode.
Is uw keuze verstandig? Dat wordt in de toekomst pas duidelijk. Dit is afhankelijk van de rentestanden op het moment dat uw oude periode zou eindigen.
 
Meer informatie over rentemiddeling? Wij zijn u graag van dienst: 030-6889304
hypotheek@vivendifa.nl


 

« Terug naar nieuwsoverzicht